Τα νέα προγράμματα επιδότησης για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Τι περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021-2022

ης ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού, [email protected]

Το φθινόπωρο, πιθανότατα αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να ανοίξουν νέα προγράμματα επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που απευθύνονται σε ιδιοκτήτες κατοικιών χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.

Τα προγράμματα θα δίνουν κίνητρα στους ωφελούμενους προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια αυξάνοντας παράλληλα την αξία του.

Ποια είναι τα εθνικά προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν άμεσα ;

  • «Εξοικονομώ Kατ’ Οίκον»

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» προβλέπει την επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας για νομίμως υφιστάμενα κτήρια σε όλη τη χώρα, που:

  • έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ
  • δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα
  • χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία

Το νέο Εξοικονομώ θα στηρίζεται πολύ περισσότερο στο σύστημα των βαθμοημερών, που διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν θα είναι πιο αποδοτικές και από πλευράς κλιματικής απόδοσης και πραγματικής οικονομικής απόδοσης.

  • Επιδότηση για Αντλίες Θερμότητας

Η επιδότηση θα είναι από 50 έως 60% και δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος της Ευρώπης είναι από το 2030 τα νεόδμητα να μη χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για τη θέρμανση και αυτός της Ελλάδας να αυξήσει το ποσοστό των διαμερισμάτων που χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας από το 7% που είναι σήμερα σε 17% έως το 2030.

Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν να αυτονομηθούν από το κεντρικό σύστημα της πολυκατοικίας, με την εγκατάσταση αυτού του συστήματος που τοποθετείται στη βεράντα και συνδέεται με τα καλοριφέρ.

Οι αντλίες θερμότητας είναι ο πιο πράσινος και πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης, καθώς δίνουν τη μεγαλύτερη απόδοση, με τη μικρότερη χρήση ενέργειας. Μόλις το 25% της παραγόμενης θερμότητας αποδίδεται στην ηλεκτρική ενέργεια. Το υπόλοιπο 75% αφορά τη θερμική ενέργεια που αντλείται από το περιβάλλον. Αν τοποθετηθεί υποδαπέδια, δίνει εξαιρετικές επιδόσεις και στην ψύξη.

Επίσης αν συνδεθεί με μπόιλερ παρέχει ζεστό νερό χρήσης και επομένως καταργείται η χρήση θερμοσίφωνα, για όσους δεν έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα.

  • «Εξοικονομώ για ευάλωτα νοικοκυριά»

Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, απευθύνεται σε φτωχά νοικοκυριά, με στόχο ένταξης σε αυτό 5.000 νοικοκυριών.

Το ύψος της επιδότησης στο νέο αυτό πρόγραµµα για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα είναι αυξηµένο από το 75% στο προηγούµενο στο 95% ή και 100% προκειµένου να υπάρξει ανταπόκριση, αφού η διασφάλιση εγγυοδοσίας από το ελληνικό ∆ηµόσιο για ιδίους πόρους που προέβλεπε το προηγούµενο πρόγραµµα δεν ήταν αποτελεσµατικό κίνητρο. Παρά τη διασφάλιση εγγυοδοσίας για το 100% της δανειοδότησης για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης και για το 80% για τις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης, οι τράπεζες, σύµφωνα µε τα όσα έχουν καταγγελθεί, απέρριπταν τις 3 από τις 4 αιτήσεις, µε αποτέλεσµα αυτή να ακυρωθεί στην πράξη και τα νοικοκυριά να µην µπορούν τελικά να κάνουν χρήση του προγράµµατος λόγω αδυναµίας διάθεσης των απαιτούµενων ιδίων κεφαλαίων.

Το νέο πρόγραµµα θα αφορά αποκλειστικά νοικοκυριά µε χαµηλά εισοδήµατα που διαθέτουν την κυριότητα µονοκατοικίας ή διαµερίσµατος και επιθυµούν να τα αναβαθµίσουν ενεργειακά. Η µέση επιδότηση εκτιµάται περίπου στις 10.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο . Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι το πρόγραµµα µπορεί να επιδοτήσει εργασίες αναβάθµισης σε 5.000 φτωχά νοικοκυριά. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας όπως αυτή προκύπτει από την ηµεροµηνία και την ώρα της οριστικής υποβολής τους.

  • Ποιες θεωρούνται ενεργειακές επεμβάσεις που επιδοτούνται;
  1. Μόνωση της ταράτσας

Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού.

Η μόνωση της ταράτσας εξασφαλίζει όχι μόνο την υγρομόνωση, αλλά και την θερμομόνωση, για να έχετε περισσότερη ζέστη το χειμώνα και περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι.

Η θερμομόνωση και στεγάνωση της ταράτσας γίνεται με πολλούς τρόπους και με μία μεγάλη γκάμα από μονωτικά υλικά.

  1. Θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων

Η ολοκληρωμένη θερμομόνωση των τοίχων, των κολόνων και των τοιχίων συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και επιπρόσθετα, απαλείφει τις ζημιές από υγρασίες και μούχλες προστατεύοντας τόσο το κτίριο αλλά και βελτιώνοντας τις συνθήκες θερμικής άνεσης των κατοίκων του κτιρίου. Η μόνωση εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού, στα κρύα του χειμώνα και στις ζέστες του καλοκαιριού, με σημαντική μείωση των εξόδων για θέρμανση και ψύξη. Συνήθως χρησιμοποιείται σε πρώτο στάδιο διογκωμένη πολυστερίνη και σε ειδικές περιπτώσεις πετροβάμβακας ή εξηλασμένη πολυστερίνη. Στη συνέχεια σοβατίζεται με ειδικό σοβά, που προσφέρει μεγάλη αντοχή και στεγανοποίηση. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους και πετυχαίνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων

Αφορά την αλλαγή των εξωτερικών κουφωμάτων με σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου ή pvc. Η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων από σύγχρονα κουφώματα μπορεί να φέρει μια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30%.

Τα σύγχρονα κουφώματα έχουν διπλά τζάμια και προσφέρουν ασφάλεια και ηχομόνωση.

  1. Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας

Η αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα που αντλεί θερμότητα από ένα χώρο ή από το περιβάλλον και τη μεταφέρει σε κάποιον άλλο. Ειδικότερα, είναι ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα που απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος για θέρμανση και ζεστό νερό. Μεταφέρει τη θερμότητα του αέρα του περιβάλλοντος στην οικία μέσω υδραυλικού συστήματος νερού, όπως ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coil, και σώματα καλοριφέρ.

  1. Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού

Η πλειονότητα των εγκαταστημένων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης είναι ενεργοβόρα, είτε λόγω κακής ή ελλιπής συντήρησης είτε γιατί είναι πολύ παλιά συστήματα με χαμηλή απόδοση. Αντικαταστήστε το παλιό συστήματος με ένα συστήματα υψηλότερης απόδοσης (π.χ. αντλία θερμότητας, κλιματιστικά inverter).

  1. Σκίαση με τέντες

Η σκίαση με τέντες των όψεων του κτιρίου είναι σημαντικός παράγοντας βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, διότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος ενέργειας, που απαιτεί ένας χώρος δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ευχάριστο περιβάλλον, με συνθήκες πολύ ικανοποιητικού φωτισμού όπως και επαρκούς αερισμού.

Η χρήση συστημάτων σκίασης στα κτήρια επιβάλλεται όταν τα επίπεδα ηλιοφάνειας στην περιοχή είναι υψηλά.

  1. Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν βασικό συμπλήρωμα της ενεργειακής κατοικίας και προσφέρουν άφθονο και δωρεάν ζεστό νερό όλον τον χρόνο. Ένας ποιοτικός ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να λειτουργεί με αντιψυκτικό υγρό διότι αυτό σημαίνει ότι αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και έτσι προστατεύονται οι ηλιακοί συλλέκτες. Με την χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας από 40% έως 80%, άρα και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.

  • Πώς ξεκινώ για να κάνω ενεργειακή αναβάθμιση στην κατοικία μου;

Καταρχήν απευθυνόμαστε σε μηχανικό – ενεργειακό επιθεωρητή που κάνει τα εξής:

  1. Αποτύπωση κτιρίου που πρόκειται να αναβαθμιστεί ενεργειακά.
  2. Ενεργειακή μελέτη του κτιρίου.
  3. Παρουσίαση των απαιτούμενων επεμβάσεων σύμφωνα με την ενεργειακή μελέτη.
  4. Κοστολόγηση των ενεργειακών επεμβάσεων.
  5. Υλοποίηση ενεργειακής αναβάθμισης.
  6. Εκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για το κτίριο.

www.taxydromos.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *